Back to top

Pegasus Oostende

Het ruime en groene schooldomein bestaat uit een hoofdgebouw dat dateert van 1978, twee noodcontainers van 1985 en een recente nieuwbouw met klaslokalen en een polyvalente sportzaal. Het hoofdgebouw is weliswaar verouderd en onvoldoende groot, maar wordt door zijn eenvoud en functionaliteit nog erg gewaardeerd door de gebruikers.
Dit project omvat zeventien klaslokalen, waaronder een labo en een adminstratieve eenheid, ter vervanging van de twee noodcontainers. In het ontwerp wordt bij voorkeur een overdekte speelplaats geïntegreerd.
De nieuwbouw moet een weerspiegeling worden van de visie op de pedagogische taak: transparant en participatief.
KA Pegasus probeert een voorbeeld te zijn op het vlak van milieuvriendelijkheid. Het schoolgebouw moet opgebouwd zijn uit duurzame materialen, energiezuinig en compact zijn.
De school kent een leerlingengroei en omwille van een nieuwe verkaveling lijkt deze trend nog te vergroten, daarom zou bij het ontwerp moeten rekening worden gehouden met uitbereidbaarheid.

Project details

Bouwplaats: 
Oostende
Bouwheer: 
AG Real estate CO-Production in Development
Architect: 
Urban Platform
Project startdatum: 
juni 2014
Bouwperiode: 
juni 2014 tot september 2015
Bruto oppervlakte: 
1.920 m2

Project description

De nieuwbouw van 1.920m² komt er ter vervanging van een aantal paviljoenen uit de jaren '80. Deze nieuwbouw omvat 16 klassen, 1 geïnstalleerd wetenschapslokaal en een administratieve vleugel. In het gebouw werd eveneens een overdekte speelplaats geïntegreerd alsook een fietsenberging voor circa 350 fietsen. Zowel in zijn volumetrie als in zijn interne organisatie gaat het gebouw uit van een heldere en eenvoudige opbouw zodat de leesbaarheid voor leerlingen en bezoekers optimaal is. De openheid van de school wordt benadrukt door het behouden en/of versterken van interessante open vergezichtgen, zoals de openheid van het gelijkvloers ter hoogte van het centrale atrium en de fietsenberging.