Back to top

Agristo bouwt hypermoderne frietfabriek

Aardappelverwerkingsbedrijf Agristo heeft in zijn dertig levensjaren een enorme groei doorgemaakt. Die wordt nu verdergezet door de bouw van een nieuwe vestiging in Wielsbeke, vlakbij de hoofdzetel in Harelbeke. De nieuwe site moet een volledig nieuwe productie- en verpakkingslijn huisvesten, samen met extra opslagruimte. De investering van zo’n 100 miljoen euro zou volgend jaar al jobs bieden aan 100 werknemers.

In maart kocht Agristo de voormalig site van Unilin in Wielsbeke. De nieuwbouw zal goed zijn voor een investering van zo’n 100 miljoen euro en zal 100 nieuwe vacatures creëren. De timing is erg optimistisch: tegen eind 2017 moet de nieuwe vestiging operationeel zijn.

De site is 25 hectare groot en moet de thuisbasis worden van de ‘frietfabriek van de toekomst’. Bij de bouw is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo wordt er Leiewater gebruikt dat nadien gezuiverd wordt en terug de rivier in kan. Er werd ook gezorgd voor een minimum aan geluids- en geuroverlast en voedselverlies.

De nieuwe vestiging moet Agristo’s productiecapaciteit met 50 procent verhogen. Het bedrijf, dat in 2014 de prijs ‘Leeuw van de export’ mocht ontvangen, zal zijn zetels in Tilburg, Harelbeke en Nazareth dus aanvullen met een nieuwe vestiging van formaat.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois was aanwezig op de feestelijke opening van de werf en benadrukte het belang van familiale ondernemingen als Agristo: “Familiebedrijven zorgen voor een derde van ons bruto nationaal product. Ze zijn tegelijk een toonbeeld van duurzaam ondernemen en het nemen van beslissingen met een lange termijn visie”, aldus Bourgeois.

“Agristo is hier een perfect voorbeeld van”, vindt Bourgeois. “Het restproduct van de aardappelen zal gaan naar de veevoederindustrie, terwijl de zetmeeloverschotten gebruikt zullen worden in de papiernijverheid. Een mooi staaltje ondernemerschap dus, met de nodige dosis lef en oog voor de toekomst.”