“Zo konden wij van nul beginnen op de bedrijfsterreinen. Gebouwen recycleren was niet aan de orde, alleen al in het licht van de hygiënenormen.” In een recordtijd werd een oppervlakte van 5,5 hectaren bebouwd. “Eind 2015 waren er de eerste gesprekken met Unilin en in oktober 2017 konden de eerste productieonderdelen hier opstarten.”
Vandaag lopen er elke dag 2,4 miljoen porties friet van de band. Elk uur worden twee grote vrachtwagenladingen aardappelen verwerkt. De afgewerkte producten belanden in een diepvriezer van liefst 45 meter hoog, waarin tot 55.000 paletten gestapeld kunnen worden... De frieten worden in containers geladen en naar de rivierterminal in Wielsbeke gebracht, een kilometer verderop. Met binnenschepen gaat het dan naar havens als Antwerpen en Zeebrugge. “Op die manier kan het bedrijf jaarlijks tot een miljoen kilometer transport over de weg besparen.”
De havens zijn belangrijk, want 97 procent van de productie is voor het buitenland bestemd. “Een derde daarvan zelfs voor buiten Europa”, zegt financieel en HR-directeur Hannelore Raes. “Frieten vallen wereldwijd steeds meer in de smaak.”