Back to top

Chocolademagazijn schiet de hoogte in

Afgelopen voorjaar liepen heel wat werven in België vertraging op door de strenge coronamaatregelen, en dat was ook bij het chocolademagazijn voor Barry Callebaut niet anders. Maar de tomeloze inzet van de voorbije maanden heeft ervoor gezorgd dat er bergen werk zijn verzet. Intussen is de betonstructuur van de laagbouw klaar en vormt de staalstructuur van de hoogbouw een echte eyecatcher.

Wie na een tijdje nog eens langs de E17 in Lokeren passeerde, kan het onmogelijk ontgaan zijn: de werken aan het grootste chocolademagazijn ter wereld voor Barry Callebaut schieten aardig op! De meest opvallende vooruitgang voor het langsrijdende verkeer is ongetwijfeld de stalen structuur van de hoogbouw, die al van ver te zien is.

“De staalstructuur van de hoogbouw staat inderdaad recht, en dat is een bijzonder uitzicht”, vertelt Koen Baele van WDP. “De wandpanelen en het dak komen er binnenkort bij. We hebben onlangs 9 automatische kranen op de site gemonteerd, waardoor er nu snel doorgewerkt kan worden.”

Indrukwekkende cijfers

Het chocolademagazijn schiet de hoogte in met de impostante hoogbouw. Deze telt maar liefst 1.055.739. boutverbindingen en 4280 ton staal!

Maar ook de laagbouw van het magazijn staat al een flink eind verder. “We zitten ook met de laagbouw mooi op schema”, zegt Koen Baele. “De betonstructuur is afgewerkt en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het dichten van het dak. Op het einde van december zullen alle vloeren gebetonneerd zijn.”

De cijfers die hierbij horen zijn behoorlijk indrukwekkend. In totaal zal voor de laagbouw maar liefst 8.000 m3 betonvloer gebruikt zijn. De wandpanelen zijn goed voor nog eens 2.610 m³ beton. Er werden 1.200 palen geplaatst, bovenop de fundering die al bestond uit 1.583 funderingspalen en 1.400 m3 funderingsbeton.

Huzarenstuk

De vertraging als gevolg van de coronacrisis lijkt zo bijna helemaal ingehaald. “We hebben twee maanden tijd verloren, maar dat is nu goedgemaakt”, vertelt Baele. “Voor een werf van deze omvang is het een echt huzarenstuk dat we de planning in deze unieke omstandigheden hebben kunnen aanhouden. We zijn hoopvol dat de geproduceerde chocolade van Barry Callebaut vanaf juni 2021 naar Lokeren zal komen.”

Bron: https://www.chocolade-magazijn.be/nieuws/chocolademagazijn-schiet-de-hoo...