Back to top

Consortium ABC 02 bereikt “financial close” met vzw Ignatius Scholen in Beweging voor de Egied Van Broeckhovenschool

Kwalitatief onderwijs gaat hand in hand met kwalitatieve infrastructuur. Ondanks haar aanhoudende inspanningen om te investeren in schoolinfrastructuur zet de Vlaamse Overheid ook hard in op alternatieve financiering. Via projectspecifieke DBFM-overeenkomsten creëert de Vlaamse Regering via Agion een kader voor publiek-private samenwerking in scholenbouw. Dit DBFM-programma omvat 42 projecten verspreid over 13 clusters en zal in totaal 250.000m² aan nieuwe schoolgebouwen creëren. De Egied Van Broeckhovenschool is het eerste project binnen dit scholenbouwprogramma met een officiële DBFM-overeenkomst.

Primeur voor Alheembouw - Invesis

Het eerste getekende DBFM-contract binnen het projectspecifieke DBFM-programma van de Vlaamse Overheid is een feit. Het consortium rond Alheembouw en Invesis, kortweg ABC 02, kondigt met trots aan dat de onderhandelingen met het bestuur van de Egied Van Broeckhovenschool succesvol zijn afgerond voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van de eerste Nederlandstalige secundaire school in Sint-Jans-Molenbeek. Goed voor 12.975m² nieuwe en gerenoveerde gebouwen met een geraamde investering van 35 miljoen euro, gefinancierd door KBC Bank NV en Baloise Belgium NV.

Om haar torenhoge ambities waar te maken doet het schoolbestuur beroep op de kennis en ervaring van PREO die de rol van projectregisseur op zich neemt. Alheembouw staat in voor de volledige bouw van het project naar een ontwerp van B2Ai architects. BAM FM verzorgt het bouwkundig en technisch onderhoud van de infrastructuur voor een periode van 30 jaar. Invesis en Alheembouw nemen het financiële luik, typisch voor een DBFM-constructie, op hen.

Schakel tussen stad en maatschappij

De Egied van Broeckhovenschool is een project van de vzw Ignatius Scholen in Beweging in de multiculturele wijk rond het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek. De gloednieuwe open en brede school komt in de gebouwen van de voormalige brouwerij Vandenheuvel en maakt zo deel uit van haar directe omgeving en het sociaal weefsel. De nieuwe infrastructuur laat een ruim aanbod toe aan lokalen en buitenruimtes die kunnen ingezet worden voor breed gebruik. Zo zal de school buiten de schooluren dienst doen als ontmoetingsplaats voor lokale jongeren én zorgen voor verbinding, kansen en samenlevingsopbouw in een buurt die gekend staat als een smeltkroes van verschillende culturen en religies.

Uniek aanbod voor 860 leerlingen

Doorstroomrichtingen, richtingen met dubbele finaliteit (doorstroom en arbeidsmarkt) en arbeidsmarktrichtingen. Egied biedt een uniek studieaanbod aan binnen twee domeinen, afgestemd op de noden van de Brusselse metropool: het wetenschapsdomein “STEM” en het zorgdomein “Welzijn & Maatschappij”. Eens op kruissnelheid zullen er 860 leerlingen les kunnen volgen in moderne en hedendaagse lokalen voor praktijk- en theorievakken, open leerlandschappen, multifunctionele en projectruimtes, sportzaal, ...

Bouwteam

Opdrachtgever: vzw Ignatius in Beweging
Opdrachtnemer: ABC 02 (Alheembouw / Invesis)
Procesregie: PREO
Hoofdaannemer: Alheembouw
Architect: B2Ai architects
Studiebureau stabiliteit: VK Engineering
Studiebureau technieken: VK Engineering
Studiebureau akoestiek: VK Engineering
Onderhoud: BAM FM
Omgevingsaanleg: Stefaan Thiers

Fotogallerij afbraakwerken