Back to top

De ge(s)laagde ui van Alheembouw.

Het nieuwe cilindrische kantoorgebouw van aannemer Alheembouw in Oostnieuwkerke is een streling voor het oog. Ondernemers Johan Hemeryck en Peter Temmerman zien dit architecturaal intrigerende pand als een visitekaart in de ‘war for talent’ die vandaag over West-Vlaanderen raast.

De aandacht voor een aantrekkelijke vormgeving en uitstraling bij nieuwe kantoor- en bedrijfsgebouwen in West-Vlaanderen is een recent fenomeen. Alheembouw levert een geslaagde bijdrage tot deze positieve trend met een markant nieuw onderkomen voor zijn directie en 60 bedienden. Het transparante state-of-the-artgebouw met veel glas is ontworpen door architectenbureau B2Ai uit Roeselare. Het is cilindrisch en met ‘open vizier’ ingebed in het bestaande rurale woongebied, naast het vorige bedrijfspand dat nu een magazijn wordt. Het nieuwe complex is binnenin een stuk groter dan de buitenkant laat vermoeden. Het koketteert op die manier met de gelaagdheid van een ui.

Afgevaardigd bestuurder Peter Temmerman: “De nood aan een hoofdkantoor als landmark drong zich op. Door onze groei willen we ons profileren als aantrekkelijke en dynamische werkgever. Momenteel telt Alheembouw een 200-tal medewerkers, vooral uit de eigen regio. In ‘the war for talent’ is het belangrijk om de juiste troeven in huis te hebben. Naast een goede bereikbaarheid, is dat een aangename, inspirerende en creatieve werkomgeving waarin onze medewerkers zich thuis voelen. Ons nieuwe hoofdkwartier heeft ook een receptieve functie, dankzij diverse lounges, meetingrooms en cateringaccommodatie. Die stellen we ook open voor derden, zoals klanten en organisaties uit het brede (West-)Vlaamse socioeconomische werkveld.“ footprint van 900 m² en omvat 3.000m² vloeroppervlakte, verspreid over 3 bouwlagen. Het auditorium op de 2e verdieping kan 75 personen ontvangen. Esthetiek en energieprestaties worden voor Alheembouw-klanten alsmaar belangrijker. Daarom geldt het nieuwe hoofdkwartier in Oostnieuwkerke als schoolvoorbeeld van een Bijna- Energieneutraal gebouw (BEN). Dit dankzij de betonkernactivering (verwarming én koeling in betonmassa), boorgat-energie-opslag, daglichtsturing en zonnepanelen. Het regenwater wordt zoveel mogelijk gebufferd en gebruikt. Het groendak zorgt mee voor de vertraagde afvoer van het regenwater, werkt als extra buffer tegen oververhitting en oogt nog eens extra mooi als ‘tuin’ op de tweede verdieping.

Alheembouw is in 1970 opgericht door Alberic Heemeryck. In 1988 nam zoon Johan Heemeryck de fakkel over. Aanvankelijk was het bedrijf alleen actief in residentiële projecten, maar in de tweede helft van de jaren zeventig ontwikkelde het maatwerkexpertise in de bouw van diepvriesloodsen. De firma surft mee op het succes van West-Vlaamse diepvriesproducenten en aardappelverwerkers uit de regio en volgt die klanten ook naar productiesites in Noord-Frankrijk. In 2006 werd Peter Temmerman weggeplukt bij baggeraar Jan De Nul voor een nieuwe rol als CEO bij Alheembouw. Begin 2017 kocht hij zich voor 50% in via de nieuwe overkoepelende holding 2B Concrete, waarin Johan Heemeryck ook 50% heeft.

De onderneming realiseerde in 2017 circa 160 miljoen euro omzet, waarvan 90 miljoen uit industriebouw, 30 miljoen via PPS-projecten en 40 miljoen uit scholenbouw (via het DBFMprogramma). (West-Vlaanderen Werkt)

Neem een virtueel kijkje in onze kantoren

Maak kennis met onze kantoren op een interactieve manier.