Back to top

D'Ieteren Immo vertrouwt op Alheembouw voor het ambitieuze project Mobilis

Eind januari 2021 werden de vergunningen voor het project Mobilis aan de industrielaan in Anderlecht afgeleverd en op 3 mei zijn de bouwwerken gestart. D’Ieteren Immo laat alvast geen seconde verloren gaan en kondigt in één adem de samenwerking aan met aannemer Alheembouw.

Mobilis in Mobili…. Flexibel, constant in beweging, vooruitstrevend

Met deze weerspiegeling van de spreuk uit de roman van Jules Vernes vormt het project Mobilis, gelegen op de hoek van de Industrielaan en de Paepsemlaan te Anderlecht, letterlijk en figuurlijk de hoeksteen van een ambitieuze visie waarin Flexibiliteit, Innovatie en Duurzaamheid centraal staan. De site van 10.400m² zal plaatsmaken voor een gedurfd, gemengd stedelijk project met een totale ontwikkelde oppervlakte van 32.000 m². Het energieneutrale gebouw streeft naar een Breeam “Outstanding” certificatie. Naast “de garage van de toekomst van Volkswagen, SEAT en Skoda” zal het project plaats bieden aan een diversiteit van stedelijke industrie, productieve activiteiten en commerciële functies in de meest brede vorm, tot en met het dak.  

In november 2018 schreef D’Ieteren Immo, met de medewerking van de brusselse bouwmeester een architectuurwedstrijd uit waarbij het winnende ontwerpteam XDGA – BOYDENS – UTIL de ambities heeft vertaald naar een innovatief concept en concreet plan.

Het project werd eind 2020 door de het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgeroepen tot één van de 8 winnaars (circulaire projecten) in de prestigieuze wedstrijd Be Circular. Niet alleen wordt het huidige gebouw op een circulaire wijze ontmanteld, maar het is voornamelijk het bouwconcept met een 100-jarige structuur en demonteerbare plateau’s dat de aandacht van de jury kreeg. Deze innovatieve denkwijze laat toe om de ruimtes binnen het gebouw steeds eenvoudig aan te passen aan de evoluerende noden van de activiteiten, een visie die zich volledig uitlijnt met de langetermijnvisie van D’Ieteren Immo.

Eind 2019 diende D’ieteren Immo de vergunningsaanvragen voor het project Mobilis in bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De goedkeuring van de vergunningen voor het project Mobilis geeft het laatste groene licht voor de realisatie van dit visionaire gebouw. In afwachting van de vergunning werd er niet met de vingers gedraaid, zo heeft het bedrijf na een intense en leerrijke periode beslist om in zee te gaan met Alheembouw.

Ter voorbereiding van de start der werken, voorzien begin mei 2021, werd het bouwteam met Alheembouw eind 2020 opgestart.

“We zijn uitermate tevreden dat we Mobilis kunnen beginnen bouwen. Ondanks covid-19 zitten we nog perfect op schema. De werken zullen dus, zoals verwacht begin 2021, snel van start kunnen gaan. We gaan deze volgende stap met veel vertrouwen tegemoet, dankzij de samenwerking met Alheembouw, een team net zo gemotiveerd als het onze”, verklaart Paul Monville, Managing Director bij D’Ieteren Immo.

“We zijn uitermate fier dat we aan dit ambitieuse project mogen meewerken om zo de mobiliteit van de toekomst mee te helpen vormgeven”,zegt Peter Temmerman CEO van Alheembouw.

Greet Mertens, Head of Architecture bij D’Ieteren Immo vult aan: “Mobilis wordt een voorbeeldgebouw voor nieuwe stedelijke industrie en werd zo geconcipieerd dat het zich vlot zal kunnen aanpassen aan de noden van morgen. Deze langetermijnvisie is het fundament van de duurzame visie voor dit gebouw.  Via zonnepanelen en geothermie, natuurlijke ventilatie en regenwateropslag zal Mobilis verder niet alleen energieneutraal, maar ook klimaatbestendig zijn. Wij hebben gedacht aan de biodiverse aanleg van groen, doordachte lichtinval via patio’s en slimme meters om duurzame exploitatie mogelijk te maken. Met het kanaal als logistieke ader trachten we de bouw bovendien met maximaal respect voor de omgeving uit te voeren.”