Back to top

Imposante uitbreiding voor Sobinco

De alomgekende producent van raam- en deurbeslag bevestigt het sterke groeiverhaal met een imposante uitbreiding van haar bedrijfscampus om de stijging van de productiemogelijkheden te blijven garanderen.

De bestaande toestand blijft ongeveer ongewijzigd met alleen de nodige veranderingen om de toekomstige werking van de fabriek te ondersteunen. Het gaat hier enerzijds over openingen in de bestaande gevel ter hoogte van de verbinding van de nieuwe en oude gebouwen.

Het project naast de bestaande fabriek in Zulte omvat maar liefst vijf volumes zoals weergegeven op onderstaande afbeelding.

A. CONNECTOR

De “Connector” is een langwerpig gebouw en staat langs de gevel van het huidige magazijn - productie gebouw. Die Connector zorgt voor de verbinding tussen de huidige en toekomstige productie ruimtes. Het gebouw is 18 m breed en 110 m lang en bestaat uit één bouwlaag met gedeeltelijk een mezzanine voor bureelruimte. Het volume van de Connector is opgesplitst in twee aparte zones/ compartimenten qua programma en brandklassering. Het eerste compartiment bevat kantoorruimtes (gelijkvloers en een gedeelte op mezzanine) en twee gangen die de oude en nieuwe productiehallen op het gelijkvloers met elkaar verbinden. De tweede zone bevat een opslagruimte en sanitaire voorzieningen voor de medewerkers.

De structuur van het gebouw is in beton, met prefab betonnen muren langs de twee zijkanten (kant van het huidige magazijn/productie en de kant van de toekomstige productiehal). Voor het dak worden prefab betonnen dak elementen gespannen over de 18m breedte. De gevels aan de twee uiteinden worden met roze getinte beton tegels/ panelen bekleed. De ramen worden in aluminium schrijnwerk met dubbele beglazing uitgevoerd.

Aan de zuidgevel komt een wenteltrap die toegang geeft naar het terras. Deze wordt in beton uitgevoerd (zelfde kleur als de gevel en verharding).

B. TERMINAL - ASSEMBLY & TESTING

Het Terminal gebouw bevat de productiehal van de fabriek. De Terminal heeft een breedte van 47 m en is 157 m lang. Het gebouw is overdekt met een zadeldak. De kroonlijst is voorzien op 10.20 m en de nokhoogte op 15m.

Het betreft een structuur bestaande uit stalen spanten in vakwerk. Het dak wordt onder een helling van 11.5 graden uitgevoerd, de dakafwerking is in goudkleurige sandwich panelen. Op het dak wordt er een patroon van dakkoepels voorzien.

De muren worden binnenin tot op een hoogte van 3.2 m uitgevoerd in beton(om een slagvaste oppervlakte te creëren). Daarboven worden er sandwich panelen geplaatst. De buitengevel wordt volledig bekleed met een gegolfde goudkleurige staalplaat.

C. TERMINAL OFFICE

Het gebouw “Terminal Office” dient samen met de productiehal te functioneren en bestaat uit kantoor- en vergaderruimtes voor de ingenieurs. Het gebouw “Terminal office” is geroteerd en verschoven ten opzichte van de Terminal Productie hal. De opening die ontstaat aan de noordkant tussen de twee gebouwen functioneert als de hoofdingang. Het gebouw bestaat uit 4 bouwlagen, met het laatste bereikbare niveau op 9.95m (afgewerkte vloerpas) en een gelijkvloers niveau die 54 cm onder de vloerpas van de bedrijfshallen (nulpas) ligt.

De structuur van het gebouw dient in beton uitgevoerd te worden. Het dak heeft een structuur van stalen liggers die op de betonnen muren steunen. De dakafdichting wordt in goudkleurig sandwich panelen uitgevoerd met een patroon van achthoekige dakkoepels (zoals het Terminal Production gebouw).

De zuid, west en oost gevels worden bekleed met een geperforeerde goudkleurig geprofileerde staalplaat. Deze tweede schil wordt overal doorgetrokken (ook voor de ramen). Er is een een afstand van 60 cm tussen de betonmuur en de geprofileerde staalplaat, dit voor onderhouds doeleinden. Ter hoogte van de opengaande delen van de ramenpartijen zijn er in de stalen gevelbekleding opengaande elementen voorzien. Elk van de drie gevels heeft een grote opening in de gevelbekleding ter hoogte van de dubbel hoge ruimtes.

D. SOBINCO TOWER

De "Sobinco Tower" bestaat uit drie gestapelde vakwerk dozen die opgebouwd worden rond een betonnen koker waarin zich een wenteltrap bevind. Deze is verbonden met de productiehal via een bovengrondse betonnen tunnel/ gang.

De totale hoogte van de structuur bedraagt 15m. Aan de binnenkant van het stalen vakwerk worden deze ruimtes met aluminium schrijnwerk afgesloten (voorzien van dubbele beglazing) en aan de buitenzijde word een zonwering (doeken) voorzien.

E. WAREHOUSE

Het nieuw magazijn is 87.6 m breed en 136 lang met een maximale hoogte van 15m. De eerste travee van het magazijn, langs de productiehal (gebouw T), wordt als een koppelstuk ontworpen en bevat alle noodzakelijke technieken voor de twee Terminal gebouwen en de Connector. Deze zone van 6 m breed is beperkt in hoogte tot 6m met daarboven, in het midden, een beperkte tweede verdieping (met een hoogte van 8.5m) dat dienst doet als stooklokaal. Boven op het dak (naast het stooklokaal op verdiep) worden twee koelmachines en een warmtepomp geplaatst.

Het magazijn gebouw wordt voor opslag, standenbouw en laad- en loszone gebruikt. Er komt een mezzanine over een gedeelte van de oppervlakte (3430m2) met vloerpas op 6.5 meter. De structuur van het magazijn wordt in prefab beton uitgevoerd, kolommen en liggers, met een betonnen
TTT dak.

De gevel van het magazijn wordt volledig bekleed met een wit gemoffeld geprofileerd staalplaat. Voor de raamopeningen wordt het staal profiel geperforeerd om buitenlicht in het gebouw te laten. De perforaties dienen tegelijkertijd als zonwering en beperken de inkijk vanuit/ naar de buren.