Back to top

Nieuw 'Kasteel' voor brouwerij Van Honsebrouck

Het is een zeldzaamheid dat een Belgische brouwerij naar een compleet nieuwe vestiging trekt. Maar Brouwerij Van Honsebrouck deed het. Ze verhuisde onlangs van Ingelmunster naar Izegem, waar ze op de voormalige site van Meubelen Lefevere een gloednieuwe brouwerij en bottelarij bouwde. Als uithangbord van haar belangrijkste bier, het Kasteelbier, koos de brouwerij voor een uitvalsbasis in de vorm van een modern kasteel.

Net zoals de meeste Belgische brouwerijen heeft ook Brouwerij Van Honsebrouck er een lange tradie opzitten. Het begon allemaal met landbouwer Amandus Van Honsebrouck, die al begin jaren 1800 begon te brouwen. Maar het was zijn zoon Emile die alles echt in gang zette en de brouwerij naar het centrum van Ingelmunster verhuisde. Naast het gereputeerde 'Kasteelbier' produceert de onderneming vandaag nog zes merken, die allemaal zowel in binnen- als buitenland erg gegeerd zijn. Verkoopsdirecteur Frédéric Boulez: "De laatste twee decennia kennen we een enorme groei. Om deze te bestendigen, hadden we geen andere optie dan naar een nieuwe locatie te verhuizen. Onze originele brouwerij was niet alleen verouderd, maar kon ook niet verder worden uitgebreid. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk vonden we anderhalve kilometer verder de perfecte oplossing met de oude site van Meubelen Lefevere in Emelgem (Izegem). Twee loodsen werden behouden als opslagplaats voor ons leeg- en volgoed. De rest hebben we laten afbreken om er een nieuwe productiefaciliteit en kantoorruimte bouwen."

Hoe ziet het eruit?

Op de eerste verdieping, rondom de buitenpation, bevindt zich 'Het Bierkasteel'. Dit omvat het bezoekerscentrum, uitgerust met een ontvangstruimte, feestzalen, seminarieruimtes én de brasserie die dagelijks voor het brede publiek toegankelijk is, steeds met zicht op de brouw- en foederzaal. Het gebouw met drie bouwlagen heeft, net zoals een kasteel, ook drie 'torens' waarin respectievelijk de conciërgewoning, een privaat vertrek voor de CEO en een 'koelschip' (een open metalen vat om de geuze te laten rijpen) zijn ondergebracht. Dirk Moerman van architectenburo Dirk Moerman: "Om de link tussen het heden en het verleden te leggen, werd een roodbruine kleur gekozen voor de sandwichgevelpanelen in sierbeton. Vanop afstand ziet het er dus als baksteen uit, terwijl het van dichterbij een ietwat futuristische aanblik geeft." Aan de achterzijde van het 'kasteel' werd de bottelarij gebouwd, die de verbindingen maakt met de behouden loodsen. Dirk Moerman: "In de bottelarij hangt de hoofd-pipebridge, die de navelstreng van heel het brouwproductieproces vormt en waarop kleinere strengen zich vertakken naar de nevengebouwen die opgebouwd zijn uit een metalen structuur met stalen sandwichpanelen als gevelbekleding. Op en naast deze gebouwen werden de verschillende silo's en tanks geënt."

Geen evident project

Voor hoofdaannemer Alheembouw was Brouwerij Van Honsebrouck een prestigeproject. Projectleider Vincent De Wulf. "We werden aangesteld voor de ruwbouw, dus de funderingen, beton- en staalstructuur, gevels, rioleringen en beton(tussen)vloeren. Tevens stonden we in voor alle waterdichting en het afwerken van de gietvloeren. Niet alleen was dit een grote werf, ook de tijdsdruk was enorm. We hadden immers slechts negen maanden om het project volledig te realiseren. Bovendien moest de brouwzaal al na vijf maanden klaar zijn om alle inox tanks binnen te brengen. Daarnaast was het geen eenvoudig ontwerp. Vooral de constructie van de torens en de vele niveauverschillen vroegen heel wat kennis en kunde om de prefabstructuur in zo'n korte tijd op punt te stellen. De zware belastingen op de vloer van de brouwzaal en de grote opening in de daktuin zorgden ervoor dat enkel een bekisting ter plekke mogelijk was. Ook de metaalstructuur van de tentakels was geen evidentie gezien de enorme belasting van de curves die ze moesten aankunnen. Vandaar dat er een speciaal soort metaal (S355) moest worden gebruikt. Maar we gaan met plezier zo'n uitdaging aan, want dan zijn we eens zo trots als het resultaat er prachtig uitziet, zoals dat met Brouwerij Van Honsebrouck zeker het geval is.