Back to top

Vele kleine handen maken het werk licht: kleuters starten bouw nieuwe school

Na jaren van voorbereiding werd gestart met de bouw van een nieuwe kleuterschool in Geluwe. Kleuters van De Graankorrel gaven de eerste spadesteek. Tijdens de bouw wordt het werfverkeer omgeleid.

Met spades in hun handjes en een helm op het hoofd, hielpen de kleutertjes mee om de eerste grondwerken voor hun nieuwe schoolgebouw uit te voeren. Na drie jaar voorbereiding kan de bouw, op het speelpleintje tussen Ter Linde en het schoolgebouw in de Schoolstraat, eindelijk aanvatten.

De nieuwbouw is een noodzaak. De schoolgebouwen in de Beselarestraat waren meer dan versleten en een renovatie was niet aan de orde. “We zijn dolblij”, zegt coördinerend directeur Christophe Verleene. “Het is een mijlpaal voor de scholengemeenschap en voor het onderwijs in Geluwe in het algemeen.”

Het project is dan ook niet min: vier miljoen euro (deels met een huursubsidie via Agion), 2.300 vierkante meter, twaalf gloednieuwe lokalen. Het zal nog even op de tanden bijten zijn, maar in het najaar van 2019 zullen de leerlingen van de kleuterschool in de Schoolstraat naar hun nieuwe stek verhuizen. De lagereschoolkinderen, die nu nog les volgen in de aftandse gebouwen in de Beselarestraat, volgen later. “De nieuwe kleuterschool zou op 1 september gebruiksklaar zijn. We maken dan de klassen gebruiksklaar voor de lagere school en verhuizen die zo snel mogelijk”, aldus Verleene.

De kleuters zullen terechtkomen in een hypermodern gebouw. Tussen de klassen zijn er schuifbare wanden, wat verschillende onderwijsvormen mogelijk maakt. Het eerste en tweede kleuterklasje krijgen bovendien elk een buitenruimte, het derde kleuterklasje krijgt een dakterras.

De omgeving krijgt ook een grondige metamorfose. Begin volgend jaar zouden de werken starten. In samenspraak met onder andere het stadsbestuur, de speelpleinwerking en de jeugdbeweging komen er een zitarena en speelheuvels. Er blijft ook een grasveld. Om dat allemaal te verwezenlijken, verdwijnt de schietstand wel. De bouwvergunning wordt hiervoor eerstdaags aangevraagd.

De werken zullen heel wat werfverkeer met zich meebrengen. De school zal er echter op toezien om de overlast te beperken. “Het werfverkeer wordt omgeleid en zwaar transport zal worden geweerd tussen kwart voor acht en halfnegen”, aldus de coördinerend directeur. “We zetten de veiligheid van de kinderen voorop en zullen frequent evalueren en aanpassen waar nodig.” (Nieuwsblad)