Back to top

Accent Business Park B7

Het Business Park is gelegen op het belangrijk kruispunt van de A17/E403 met de Gewestweg N36 en bevindt zich op een vlot bereikbare en zeer visibele locatie. De regio wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke dynamiek (laagste werkloosheidscijfer in heel Vlaanderen) en een echte pro business attitude.

Het masterplan kiest voor een zeer geconcentreerde bebouwing, die als duidelijk signaal fungeert aan de autosnelweg voor de nabij gelegen Stad Roeselare, een dynamisch economisch gebied in het centrum van West-Vlaanderen. De kantorenzone profileert zich als een ‘gebald economisch uithangbord voor de stad’. Omwille van het ruime beschikbare aanbod en de visie op lange termijn op de ontwikkeling van het gebied werd een gefaseerde aanpak ingebouwd.

Accent B7

Project details

Bouwplaats: 
Roeselare
Bouwheer: 
Accent Offices nv
Architect: 
Buro II & Archi+I
Project startdatum: 
januari 2010
Bouwperiode: 
januari 2010 tot januari 2012
Bruto oppervlakte: 
5730 m2

Project description

Het gebouw werd een economisch, architecturaal en ecologisch aantrekkelijke vestiging.
Dit nieuwe project is gelegen tussen twee bestaande kantoorgebouwen op het park en moest dus vrij markant zijn: het springt vanaf de autostrade in het oog. Het volume is een vierkant met uitgesneden volumes op de hoeken die variëren in hoogte en positie. De schil is opgebouwd uit een betonstructuur bekleed met panelen in wit architectonisch gepolijst beton, gecombineerd met een invulling van een beperktere glasgevel.

Het nieuwe kantoorgebouw met een oppervlakte van 5.700m² huisvest een prestigieuze inkomhal met omliggende kantoorruimten en daarboven 5 verdiepingen met werkruimte voor 180 mensen. Er is gekozen voor een kwalitatief afgewerkte inkomhal van 200m², die ook kan gebruikt worden voor recepties of andere bijeenkomsten. De flexibele opdeling biedt plaats aan 22 autonome kantoorunits, die op één verdieping ook kunnen samengevoegd worden. Er is een verdieping met een gemeenschappelijke vergaderzaal die faciliteiten heeft voor videoconferentie en projectie. Ook een loungebar met lunchfaciliteiten en ontspanningsruimte staan op het plan.
Op de tweede en vierde verdieping zijn twee buitenterrassen met groene oases. Bij elke ingreep en elk aspect van verbruik en exploitatie werd gekeken naar de impact op het e-peil en gekozen voor de meest optimale techniek: van de keuze in verlichting tot het type isolatie, koeling, verwarming en beglazing. Het resultaat is een gebouw met een e-peil van 70. Ook de energie-efficiëntie voor de koelings- en verwarmingstechnieken werd optimaal uitgebouw. Er zijn voorzieningen voor warmterecuperatie en er zijn zonnepanelen met een uitzonderlijk hoog rendement.

Accent B7

In de categorie "Precast in Buildings" ging het kantoorgebouw met de eerst prijs aan de haal.
Het gebouw heeft twee zones van elk 12.4m bij 12.4m in uitkraging telkens over een hoogte van twee verdiepingen. De structuur van de uitkragende wand die deze zones draagt, was geconcipieerd als een samengestelde betonwand met naspanning ter plaatse - dit in combinatie met staalplaatbetonvloeren om het gewicht van de constructie te beperken. In samenwerking met de firma Structo werd een variante uitgewerkt waarbij de samengestelde betonwand werd vervangen door een vierendeelvakwerk, opgebouwd uit voorgespannen betonliggers in combinatie met betonnen kolommen. De staalplaatbetonvloeren werden vervangen door voorgespannen betonnen gewelven.

In totaal zijn 6 voorgespannen liggers geplaatst: 5 van 24.2m lengte en 1 van 12.1m lengte. Per lange ligger waren ca. 130 wachtstaven voor de tussenliggende kolommen. Het gewicht per ligger was ca. 55 ton. De vloeren van de uitkraging werden pas geplaatst eens de ligger van de bovenliggende verdieping geplaatst en op sterkte was. Alles kon tijdig in detail worden gepland, wat een vlotte montage mogelijk maakte.