Back to top

Alpro Wevelgem

Het voedingsbedrijf Alpro investeerde het voorbije jaar 40 miljoen euro in zijn fabriek te Wevelgem. Begin maart 2018 opende de specialist in plantaardige voeding er een geautomatiseerd magazijn en een innovatiecentrum. Het hoogbouwmagazijn is een realisatie van Alheembouw naar een ontwerp van het Antwerpse ingenieursbureau Van Looy Group.  Het magazijn van 45 meter hoog biedt 40.000 palletplaatsen en is via een transportsysteem verbonden met de twee productiezones op de site. Op jaarbasis zullen er ongeveer 750.000 palletten door het magazijn 'reizen'.

Project details

Bouwplaats: 
Wevelgem
Bouwheer: 
Alpro NV
Architect: 
Van Looy Group
Project startdatum: 
januari 2016
Bouwperiode: 
januari 2016 tot januari 2017

Project description

Alpro, specialist in plantaardige voeding, is van oorsprong een Belgisch bedrijf. Al meer dan 35 jaar ontwikkelt en produceert het plantaardige producten. Ondertussen behoort Alpro tot de Franse groep Danone en heeft het drie productiesites in België (Wevelgem), in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk.

Om te anticiperen op de sterk groeiende, internationale vraag naar dranken op basis van noten en plantaardige alternatieven voor yoghurt investeerde Alpro 40 miljoen euro in zijn productiesite te Wevelgem. Dit als onderdeel van investeringsplan van 350 miljoen euro in de laatste 5 jaar. In Wevelgem gaat het om een innovatiecentrum en een automatisch hoogbouwmagazijn.

Alheembouw stond in voor de bouw van het magazijn. Het volautomatische magazijn is 45 meter hoog en biedt ruimte aan:

  • 6.000 palletten in een gekoelde omgeving
  • 24.000 palletten op omgevingstemperatuur
  • 10.000 palletplaatsen voor verpakkings- en R&D-materiaal

Negen dubbele logistieke kranen verzorgen het automatische transport van deze 40.000 palletten. Het magazijn is verbonden met de twee productiezones via een transportsysteem. Zo worden de pallets onmiddellijk na productie automatisch getransporteerd naar het magazijn waar ze worden klaargemaakt voor transport.

De investering maakt een productieverdubbeling mogelijk en levert meer dan 130 jobs op. In heel Europa biedt Alpro tewerkstelling aan 1.300 werknemers.