Back to top

Ardo HQ, Ardooie

ARDO, producent van diepvriesgroenten, -fruit en -kruiden besliste hun nieuwe hoofdkantoor te bouwen op hun productiesite temidden de productievelden te Ardooie. Met BVDL architecten ontwierpen we een gebouw in 5 verdiepingen dat naadloos in de industriële site past maar toch de présence heeft van een hoofdkantoor. De grote verrassing zit binnenin het strakke volume. Een groene patio en vide creëren een aangename werkomgeving met royaal daglicht en veel doorkijken tussen de verschillende functies van het gebouw.

Bezoekers en kantoormedewerkers betreden het gebouw via de middelste verdieping, de publieksvloer. Rondom de centrale inkomhal met beleveniscentrum vind je een demokeuken, auditorium, vergadercentrum, cafetaria en productontwikkelingskeuken. Riante wenteltrappen bieden toegang tot de 2 bovengelegen kantoorverdiepingen, waar gewerkt wordt volgens de principes van het nieuwe werken. De flexibele individuele werkplekken liggen aan de buitengevel, beschermd door de dubbele gevel met geperforeerd gevelscherm. De meer interactieve kantooractiviteiten liggen rondom de groene patio en de vide: de vergaderruimtes, informele werkplekken, concentratiecellen,...

De sokkel van het gebouw dient ook als nieuwe toegang tot de fabriekssite voor de fabrieksmedewerkers. De fabrieksvloer biedt enkele functies voor hen, waaronder lockers, kleedruimtes, kledijvoorziening (PBM's), HR diensten, Interimkantoren, sanitairen, bedrijfsarts,... 

De onderste verdieping is een ondergrondse parking met oplaadpalen voor een 60-tal wagens.

Project details

Bouwplaats: 
Ardooie
Bouwheer: 
Ardo
Architect: 
BVDL architecten
Project startdatum: 
-
Bouwperiode: 
Opgeleverd

Project description

Duurzaam en hypermodern kantoorgebouw waar beleving centraal staat

Met een gloednieuw hoofdkantoor op de bestaande productiesite in Ardooie steekt Ardo - wereldspeler in de productie van diepgevroren groeten, fruit en kruiden - zijn wortels nog wat dieper in historische grond. Het West-Vlaamse Ardooie, waar het zo’n zestig jaar geleden allemaal begon, is nog steeds het kloppend hart van het familiebedrijf. De passende en symbolische naam “Rootbox” verwijst niet alleen naar de sterke familiegeschiedenis van het bedrijf en naar de wortels van de producten, maar benadrukt ook hun duurzame ambities.

Ardo speelt in op de nieuwe noden van zijn werknemers na de lockdowns door de coronapandemie. Naast het beleid rond thuiswerken introduceert het management de flexdesk. Niemand heeft dus nog een vaste stek, de medewerkers kiezen dagelijks of afhankelijk van het team of de taak een ruimte waar ze willen plaatsnemen. Met deze nieuwe omgeving en manier van werken wil het bedrijf een boost geven aan zijn medewerkers.

BVDL architecten slaagde erin een gebouw te ontwerpen dat naadloos in de industriële site past maar  toch de uitstraling heeft van een hypermodern hoofdkantoor. De grote verrassing zit binnenin het strakke volume. Een indrukwekkende centrale inkomhal, vide en groene patio creëren een uiterst aangename werkomgeving met een maximum aan daglicht en doorkijken tussen de veschillende functies van het gebouw.

De circulatie binnen het gebouw vertrekt vanuit de centrale inkomhal. Rondom deze blikvanger en op hetzelfde niveau bevinden zich een belevingsruimte, uitgeruste demokeuken, auditorium, vergaderzalen, cafetaria en productontwikkelingskeuken.
De belevingsruimte laat bezoekers via interactieve schermen kennismaken met de geschiedenis van Ardo en het assortiment en de waarden van het bedrijf ontdekken. Dankzij de demokeuken kunnen bezoekers en klanten de smaak van Ardo ter plaatse proeven.

Riante wenteltrappen bieden toegang tot de twee bovengelegen kantoorverdiepingen waar gewerkt wordt volgens de principes van het nieuwe werken. De flexibele individuele werkplekken liggen aan de buitengevel, beschermd door de dubbele gevel met geperforeerd gevelscherm. De meer interactieve kantooractiviteiten liggen rondom de groene patio en de vide: de vergaderruimtes, informele werkplekken, concentratiecellen, ...

De sokkel van het gebouw dient ook als nieuwe toegang tot de fabriekssite voor de fabrieksmedewerkers. De fabrieksvloer biedt enkele functies voor hen, waaronder lockers, kleedruimtes, kledijvoorziening (PBM’s), HR diensten, interimkantoren, sanitair, bedrijfsarts,... 

De onderste verdieping bestaat uit een ondergrondse parking met oplaadpalen voor een 60-tal wagens.

Het gebouw in bijna energie-neutraal en gebruikt enkel energie uit groene bronnen. Zo wordt de klimatisering binnen het kantoorgebouw geregeld door hergebruik van koude en warmte opgewekt door de eigen fabriek naast het hoofdgebouw. Op het dak prijken uiteraard zonnepanelen en buiten bevindt zich een bufferbekken dat 150 miljoen liter gezuiverd afvalwater kan opslaan.