Back to top

Aviko, Poperinge

Toonaangevende frietfabriek van 65.000 vierkante meter
De modernste frietfabriek van Europa staat in Poperinge op een aan elkaar gekoppeld terrein van 9 hectare. Het Nederlandse bedrijf Aviko bouwde er een complex waar jaarlijks 175.000 ton frietjes geproduceerd worden. Goed voor 120 nieuwe jobs en voor een indrukwekkend bouwproject, in goede banen geleid door een ervaren aannemer als Alheembouw.

Project details

Bouwplaats: 
Poperinge
Bouwheer: 
Eurofreez NV
Architect: 
Vandewynckel architecten
Project startdatum: 
-
Bouwperiode: 
-

Project description

Aviko is een Europese producent van verse diepgevroren aardappelproducten. Een greenfield werd op amper twee jaar tijd omgetoverd tot een nieuwe en duurzame fabriekssite. Aannemer Alheembouw uit Staden stond in voor het wind- en waterdicht maken van de gebouwen en voor de afwerkingen zoals sandwichpanelen, schilderwerken, plafonds, plinten, ... “De gebouwen telden een oppervlakte van om en bij de 65.000 vierkante meter. Dat maakte het meteen een van de grootste Alheembouw-werven in 2021”, zegt Piet Vandenberghe, directeur industrie bij Alheembouw. “De fabriek bevat een ontvangst- en sorteercentrum, een productiehal, een vrieshuis met expeditie, verpakkingzones en een waterzuiveringsinstallatie. Er is ook een kantoorgebouw voorzien. De grote uitdaging bestond er in om al deze gebouwen aan elkaar te koppelen op een beperkte ruimte en op een perceel dat doorkruist werd door drie wegen. We bouwden tot haast tegen de perceelgrenzen.”

Aardappelen over de straat
Het te bebouwen terrein bestond uit drie verschillende lappen grond gescheiden door straten. Hierdoor moest met piperacks gewerkt worden. Zo staat de waterzuiveringsinstallatie op een ander perceel en lopen de leidingen via een brug met een geluidsmuur over de weg. Hetzelfde scenario zien we bij het ontvangst- en sorteercentrum. De aardappelen komen toe in de fabriek, worden gesorteerd en gewassen en vervolgens over de weg getransporteerd naar het tweede perceel waar de productiehal en verpakkingsafdeling staat.

“Na de verpakking gaan de producten naar het 40 meter hoge vrieshuis”, licht Piet toe. “Het gaat niet om een prefabgebouw, zoals de andere constructies. Het vrieshuis bestaat als het ware uit op elkaar gestapelde rekken met daarrond sandwichpanelen die instaan voor de isolatie en dampdichtheid. Tegelijk moest het vrieshuis naadloos aansluiten op de andere gebouwen. Een goede planning, coördinatie en samenwerking was cruciaal.”

Complexe waterzuivering
De waterzuiveringsinstallatie verdient ook even onze aandacht. Die is eigen werk van Alheembouw en werd ter plaatse gestort met op verschillende plekken een PE-lining in het beton. Die liner beschermt het beton tegen het agressieve milieu in de waterzuivering. “Doorgaans wordt ook met ronde tanks gewerkt, hier ging het om rechthoekige”, zegt Piet. “Prefab lijkt misschien logisch, maar is absoluut uit den boze omdat je met koppelingen werkt die de waterdichtheid niet kunnen garanderen.”

“Alheembouw beschikt over de nodige ervaring in de industriebouw. We werkten al vaak voor de diepvries- en frietindustrie. Een goede voorbereiding en een sterk bouwteam met veel knowhow zijn de basis om een project met een dergelijke omvang goed te laten verlopen. De bouw startte in 2019 en het complex zal in het voorjaar van 2022 volledig operationeel zijn. Het geeft best voldoening om deze greenfield om te bouwen tot een hoogstaande industriële site, helemaal in lijn met onze expertise”, besluit Piet.

Fotogallerij Aviko 09/11/2020

Fotogallerij Aviko 04/02/2021

Fotogallerij Aviko 11/05/2022