Back to top

Combell Office Park

Combell, onderdeel van de Intelligent groep, is onder meer actief als cloud provider voor grote en kleine ondernemingen. Het bedrijf koos voor een stek in het Gentse havengebied in plaats van het centrum en plukt daarvan alle vruchten. De groei van het bedrijf was de aanleiding voor een nieuwbouw verbonden aan het 'oude' kantoorgebouw.

Project details

Bouwplaats: 
Gent
Bouwheer: 
Ghent Warehousing Systems nv
Architect: 
Vanzieleghem Eddy ism GWM architecten
Project startdatum: 
maart 2014
Bouwperiode: 
maart 2014 tot mei 2016
Bruto oppervlakte: 
2.225 m2

Project description

Alheembouw werd vroeg in het bouwproces ingeschakeld en kon met het architectenduo EVZ architecten en GWM architecten de juiste krachtlijnen bepalen. De bouwvorm van de derde verdieping en de voorgevel neemt de gebogen lijnen van het bestaande gebouw over.

Door het lijnenspel vormen het nieuwe en het bestaande gebouw één geheel en reflecteren ze Oosterse invloeden. De strakke lijnen gecreëerd door het wit zwart contrast op de gevels geven het volume dynamiek.

Volledige benutting van derde verdieping
Oorspronkelijk was de derde verdieping een technische verdieping. Na de studie van programma-invulling en groeiscenario’s op termijn kwam de suggestie om de derde verdieping volledig te benutten. De bouwheer kon het idee zeker smaken. De bouw werd even on-hold gezet en de piste verder uitgewerkt. Deze derde verdieping had specifieke eisen inzake EPB. Zo werd het dak extra dik geïsoleerd en de ramen voorzien van extra zonwerend glas.

Architectonisch accent

In de voorgevel is iedere verdieping voorzien van een terras. Deze sluit aan op de zithoek en keuken waardoor de medewerkers snel even een frisse neus kunnen halen. De zwarte afwerking van deze terrassen zorgt voor een architectonisch accent.

Technische uitdagingen en optimalisaties

Iedere verdieping heeft een projectomkasting aan de buitengevels. Deze projectomkastingen bevatten de thermische afgiftesystemen alsook de elektrotechnische componenten. Om de condensafvoer van de thermische afgiftesystemen mogelijk te maken realiseerden we hulzen in de betonnen kolommen. De technische voorzieningen brachten we centraal aan onder een verlaagde plafondzone. Op die manier konden we de plafondhoogtes in de landschapsburelen op 2m85 houden en in de centrale zones op 2,55 meter. Een driepijps-VRV-installatie koelt en verwarmt het gebouw. Door de noord-zuid oriëntatie kan een deel van het gebouw om warmte vragen en een ander deel om koeling. Het systeem kan in een ruimte de overtollige warmte recupereren en ze elders afgeven.