Back to top

Daikin, Zwijnaarde

De Japanse multinational Daikin, die warmtepompen en airco's maakt, investeert 140 miljoen in een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Gent. Daikin Europe NV kiest voor het Technologiepark in Zwijnaarde, dat vandaag meerdere IT- en biotechbedrijven en universitaire onderzoekscentra huisvest, als locatie voor de nieuwe site van het EMEA Development Center (EDC). Het volledige project is in handen van Takenaka Europe, een afdeling van één van de grootste aannemers in Japan. De grondwerken, funderingen en ruwbouwwerken worden toevertrouwd aan Alheembouw.

Project details

Bouwplaats: 
Zwijnaarde (Gent)
Bouwheer: 
Daikin Europe NV
Architect: 
Jaspers-Eyers Architects
Project startdatum: 
-
Bouwperiode: 
In uitvoering

Project description

Met een kroonlijsthoogte van 56 meter wordt het nieuwe onderzoekscentrum een nieuwe landmark langs de E40 in Zwijnaarde. Het nieuwe gebouw bestaat uit 2 ondergrondse bouwlagen met 2 deelgebouwen bovenop. Een kantoor en labo dat bestaat uit respectievelijk 13 en 6 bouwlagen. Deze investering komt er omdat zowel het huidige hoofdkwartier in Oostende als de vestiging in Gent uit hun voegen barsten. Het EDC heeft nood aan extra capaciteit, testkamers en ruimere onderzoeksfaciliteiten met de nieuwste technologieën.

De testruimtes, met een totale oppervlakte van zo’n 4.000m², zullen wereldwijd tot de meest geavanceerde in hun soort behoren. Zo komen er de nieuwste EMC-kamers (ElectroMagnetic Compatibility) en testruimtes voor o.a. specifieke partikels-, afvoer-, en materiaalanalyses. Daikin plant de uitvoering van de nieuwbouw volgens de meest vooruitstrevende energie-efficiënte normen, waaronder nZEB (nearly Zero-Energy-Building) en een BREAAM Excellent certificaat. De kantooraccommodatie zal zo’n 13.000m² beslaan en plaats bieden aan zo’n 500 medewerkers.

Fotogallerij Daikin (18/08/2022)

Oppervlakte: 3.800m²
Grondafvoer: 30.000m³
Funderingspalen: 570 (druk) - 144 (trek)
3.000m³ beton en 350 ton betonstaal in funderingen en funderingsplaat
3 torenkranen: Liebherr 280EC-H12, 550EC-H20 en 630EC-H20

Fotogallerij Daikin (18/10/2022)

Fotogallerij Daikin (31/05/2023)