Back to top

Gemeentelijke basisschool Waasmunster

Alheembouw bouwde voor de Gemeentelijke basisschool Centrum in Waasmunster een nieuw schoolgebouw onder een dBM-overeenkomst in het kader van het ‘Scholen van Morgen’-project van de Vlaamse overheid.
De moderne, functionele en duurzame gebouwen nemen in totaal net geen 2.000 m2 nuttige ruimte in. Efficiënter ruimtegebruik resulteerde in plaats voor parkeer- en manoeuvreerruimte, een fietsberging en een gedeeltelijk overdekte speelplaats, voorzien van verschillende speelse elementen. Ook de omgevingswerken en het vast meubilair waren onderdeel van de opdracht.

Project details

Bouwplaats: 
Waasmunster
Bouwheer: 
AG Real estate CO-Production in Development
Architect: 
De Jong Gortemaker Algra
Project startdatum: 
augustus 2016
Bouwperiode: 
augustus 2016 tot december 2017
Bruto oppervlakte: 
1.969 m2

Project description

In het nieuwe schoolgebouw bevinden zich 10 klaslokalen, een snoezelruimte; een technologieklas, 2 lokalen voor onder meer levensbeschouwelijke vakken, een refter met keuken en een polyvalente ruimte. Karakteristiek voor het gebouw zijn de grote raampartijen, de vliesgevels in de refter en de polyvalente ruimte, de asymmetrische buitentrap, de stalen luifel voor de overdekte speelzone en de verhoogde speel- en opbergmeubels.

d van design, B van Build en M van Maintenance

Alheembouw heeft de werken uitgevoerd onder een dBM-overeenkomst in het kader van het ‘Scholen van Morgen’-project van de Vlaamse overheid.

De kleine ‘d’ staat voor design. Dit behelst het uitwerken van het ontwerpdossier tot een uitvoeringsdossier, met inbegrip van onder andere de stabiliteitsstudie, de studie van de technische installaties, de EPB-studie, de akoestische studie, de studies m.b.t. brandreglementering, enz. Steeds was er interactie tussen de inrichtende macht, de latere gebruikers van het gebouw en het ontwerpteam.

Alle studies werden door Alheembouw geïmplementeerd in een totale uitvoeringsstudie. 'B' Build: van afbraak tot schilderwerken. Onder andere door samen te werken met betrouwbare onderaannemers werd de gestelde uitvoeringstermijn van 16 kalendermaanden ruim gerespecteerd.

Door bewuste materiaalkeuzes werd een schoolgebouw gerealiseerd dat in het kader van het contractueel voorziene 30-jarige onderhoudsplan klaar is voor verschillende generaties enthousiaste leerlingen.