Back to top

Picanol HQ, Ieper

Duurzame verankering in Ieper met gloednieuw kantoorgebouw
Picanol Group vertrouwt op Alheembouw voor de realisatie van een nieuw hoofdkantoor in zijn thuisbasis te Ieper. Het nieuwe gebouw zal plaats bieden aan 450 medewerkers en zal worden opgetrokken op het huidige bedrijfsterrein, meer bepaald tussen het eigen trainingscentrum en de Zuiderring van Ieper. Qua architectuur sluit het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor – in de vorm van een schietspoel – aan bij de geschiedenis van Picanol als weefmachinebouwer. Het gebouw is een ontwerp van AAVO Architects en is in totaal goed voor 20.000 vierkante meter vloeroppervlakte (incl. 7.500 vierkante meter parkeergarage en kelder).

Project details

Bouwplaats: 
Ieper
Bouwheer: 
Picanol Group
Architect: 
AAVO Architecten
Project startdatum: 
juni 2022
Bouwperiode: 
In uitvoering

Project description

Door de groei in de voorbije jaren kampt Picanol Group al geruime tijd met plaatsgebrek op het huidige bedrijfsterrein. In dat kader werd een project gestart om een deel van de medewerkers van de bedrijven Picanol en PsiControl, die deel uitmaken van Picanol Group, én de groepsfuncties te kunnen samenbrengen in een nieuw kantoorgebouw. Het nieuwe hoofdkantoor zal bestaan uit een basisgedeelte van twee verdiepingen met daarin onder meer een ruime lobby, onthaalruimtes voor bezoekers, vergaderzalen, een auditorium en kantoren. Op de twee bovenliggende ovaalvormige verdiepingen worden kantoren, vergaderruimtes, een bedrijfskantine én een dakterras ondergebracht. De toegang tot het nieuwe hoofdkantoor voor auto- en fietsverkeer is gepland via een nog te bouwen op- en afrit aan de Zuiderring.

Duurzaamheid centraal
Om de samenwerking met de andere afdelingen in het bedrijf te bevorderen, is er binnen het gebouw voor een open en transparante architectuur gekozen. Het gebouw wordt uitgerust met de modernste technieken en materialen om het zo duurzaam en energievriendelijk mogelijk te maken. Er zal onder meer gebruik gemaakt worden van grondwarmte en zonne-energie. Er komt ook een zone met groendak en de omgeving wordt ingericht volgens de meest actuele inzichten voor zacht natuurbeheer.