Back to top

Sint-Andreasinstituut, Brugge

Op de hoek van de Gentweg met de Jakobinessenstraat, op een steenworp van de Gentpoort, realiseerde Alheembouw in 20 maanden een nieuwe school mét sporthal die de nieuwe thuis zal vormen voor de ruim 700 leerlingen (kleuter, lager en secundair) van Sint-Andreas Brugge. Voor beide volumes werd gekozen voor baksteenarchitectuur in verschillende verbanden en hellend ogende dakvormen om maximale integratie te verkrijgen met de omgeving van de Brugse binnenstad. Het uitwerken van de bovenste bouwlaag in pleisterwerk zorgt voor een bescheiden aanwezigheid in het straatbeeld.

De school zelf wordt gekenmerkt door een logische organisatie. Hoe ouder, hoe hoger. Zo vinden we de kleuterafdeling - samen met het onthaal, secretariaat en restaurant - terug op het gelijkvloers, kinderen van het lager en secundair delen de eerste verdieping terwijl de tweede verdieping enkel wordt gebruikt door de oudste leerlingen. De zal niet alleen gebruikt worden door de leerlingen van Sint-Andreas maar wordt ook naschools ingezet voor breed gebruik.

Met de komst van de nieuwe school werd ook de volledige schoolomgeving onder de loep genomen. De huidige situatie met schuinparkeren in de Jakobinessenstraat is niet veilig voor het extra fietsverkeer dat de school met zich zal meebrengen. De straat zal dan ook volledig heraangelegd en verbreed worden om duurzame en verkeersveilige mobiliteit van fietsers en voetgangers te waarborgen.

Dit alles maakt van het nieuwe Sint-Andreasinstituut een absolute meerwaarde voor de Brugse binnenstad, een nieuwe dynamische omgeving voor leerlingen en leerkrachten én alweer een topreferentie voor Alheembouw en het volledige bouwteam.

Alheembouw houdt eraan iedereen (opdrachtgever, bouwteam, partners, onderaannemers en werfteam) te bedanken voor de constructieve samenwerking.

Project details

Bouwplaats: 
Brugge
Bouwheer: 
vzw Sint-Andreasinstituut Brugge
Architect: 
O. Salens Architecten
Project startdatum: 
juli 2021
Bouwperiode: 
20 maanden (opgeleverd 16/03/2023)

Project description

Bouwheer: vzw Sint-Andreasinstituur Brugge
Bouwcoördinator: Bart Dupon
Architect: O. Salens Architecten
Hoofdaannemer: Alheembouw
Stabiliteit: Stabitec
Technieken: Stabitec
EPB-verslaggeving: Stabitec