Back to top

StAPwest, Veurne

Een project waar muziek in zit ... 

En dat mag je heel letterlijk nemen want in opdracht van stad Veurne heeft de Maatschap Suikerbeat - waar Alheembouw deel van uitmaakt - via een Design & Build procedure een bruisende plek gecreëerd voor de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek in de Suikertoren van het Suikerpark - een nieuw, groen en duurzaam stadsdeel op de cultuurhistorische Suikerfabriek-site in Veurne.

De Maatschap Suikerbeat wist de jury te overtuigen met een innoverend en inspirerend concept/ontwerp dat aanzet tot creativiteit en positiviteit waar gebruikers en omgeving blij en beter van worden. De uitvoering ervan werd naadloos gecoördineerd door het projectteam van Alheembouw.

Met deze gloednieuwe vestiging zullen de kwaliteitsvolle opleidingen voor muziek, woord en dans naar een nóg hoger niveau worden getild. Klinkt als muziek in de oren, niet?

Trots op het team én het eindresultaat. Bedankt voor het vertrouwen vanwege Team Suikerbeat!

Project details

Bouwplaats: 
Veurne
Bouwheer: 
Stad Veurne
Architect: 
A2D / Architectenatelier Vyvey & Partners
Project startdatum: 
maart 2023
Bouwperiode: 
maart 2023 - februari 2024

Project description

Opdrachtgever: Stad Veurne & StAPwest

Opdrachtnemer: Maatschap Suikerbeat

De Stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Stad Veurne, kortweg StAPwest, is een begrip binnen de brede regio en heeft in haar rijke geschiedenis duizenden inwoners een stevige culturele bagage meegegeven. De huidige gebouwen aan de Noordstraat voldoen echter niet meer aan de huidige vereisten en dus drong een verhuis zich op. De stad schreef een architectuurwedstrijd uit. En Maatschap Suikerbeat, bestaande uit architectenbureaus A2D architecture 2 design en Architectenatelier Vyvey & partners, studiebureaus Eva-International (akoestiek), Ingenium (technieken) en Establis (stabiliteit), en aannemer Alheembouw, kwam als winnaar uit de bus.

Het ontwerpteam overtuigde met een duidelijk concept en de ambitie voor een nieuwe bruisende plek in Veurne. In het ontwerp wordt mee nagedacht over de impact op de omgeving, het idee van het Suikerplein, de relatie tot de waterpartij en over het potentieel van de gevel van de concertzaal als billboard voor banners en schermen. Het nieuwe academiegebouw zal plaats bieden aan 20 leslokalen, een balletzaal en een theaterzaal met ruimte voor zo’n 120 toeschouwers. Vanaf februari 2024 zullen in het gloednieuwe gebouw de muzieknoten weergalmen.

De foyer en het atrium worden gezien als een verlengde van het Suikerplein. De rode gloed van theaterzaal schijnt door naar buiten en kan ook ’s nachts een identiteit geven aan het plein en aan de academie.  De volledige inkomhal wordt in helling gelegd waardoor een vloeiende overgang wordt gerealiseerd van het plein, over de inkom, tot aan het atrium. Door de vorm van de theaterzaal, die op het plein en de inkomhal lijkt te staan, wordt men via de architectuur naar binnen gezogen. Hierdoor werkt het onthaal zeer uitnodigend en toegankelijk. Doordat het volume van de theaterzaal wat terugspringt, kon deze ruimte ook groter worden gemaakt. De visuele relaties die gelegd worden tussen inkom en atrium, maar ook vanop de trap naar de regiekamer/theaterzaal versterken de beleving tussen de verschillende ruimten en activiteiten in het gebouw.

Akoestiek als leidraad

In dit ontwerp is de akoestiek de leidraad geworden bij het ontwerpen en vormgeven van de verschillende ruimtes. De klassen worden gescheiden door geknikte wanden die het geluid diffuseren, wanden worden ontdubbeld voor akoestische buffering en doen op een slimme manier tevens dienst als ruimte voor technieken en ventilatie. Bergingen worden ingezet als akoestische buffer tussen de klassen. Het atrium wordt voorzien van een akoestisch absorberend en diffuserend plafond. De woordklas op de derde verdieping kan geopend worden naar het belvedere door middel van mobiele panelen, wat flexibel en meervoudig ruimtegebruik toelaat van deze interessante plek in het gebouw.

Theaterzaal als eyecatcher

De theaterzaal krijgt een schelpvorm voor een optimale akoestiek en performantie, en is volledig opgevat als een box-in-een-box systeem. De vorm van de regiekamer diffuseert het geluid. En er wordt ook een ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen voorzien om de akoestiek verder te optimaliseren. De trussen voor techniek en belichting worden geïntegreerd in de voorziene holtes in de plafondconstructie. Dit geeft naast het akoestisch comfort ook een bijzonder aangename ruimtebeleving.

De theaterzaal is zodanig ontworpen dat een verbreding van de inkomhal kon worden gerealiseerd. Hierdoor werd een tweede ingang van de inkomhal tot de theaterzaal mogelijk, wat een absoluut pluspunt is voor het gebruikscomfort van de zaal. Een aangenaam binnenklimaat ten slotte wordt gecontroleerd door klimatisatie van vloerverwarming en -koeling.

Helder en functioneel

De look en feel van het nieuwe StAPwest en de ruimtes is speels, dynamisch en wordt over de hele lijn van het ontwerp doorgetrokken. Het verlaagde plafond in het atrium zorgt ervoor dat natuurlijk licht vrij kan binnenstromen. De driehoekige plafondelementen dragen bij tot de akoestiek in het atrium en hebben geïntegreerde indirecte verlichting, die voor bijkomend licht zorgt.

De overzichtelijkheid van de ruimtes wordt gegenereerd door middel een kleurencode (rood-groen) en inzet van welgekozen lichtelementen. Het ontwerp is ongedwongen, licht, speels en luchtig, en daardoor zeer specifiek voor een jeugdig academiepubliek.

Weloverwogen materiaalkeuze

Het gebouwbeheersysteem stuurt de HVAC installatie, en staat verbonden met de centrale PRIVA. De volledige koelcapaciteit kan op de concertzaal geconcentreerd worden indien nodig. Het luchtdebiet kan gewijzigd worden bij lokalen met grote bezettingswijzigingen. En in de theaterzaal en het atrium wordt een directe CO2-meting voorzien.

In het ontwerp worden circulaire en onderhoudsvriendelijke materialen toegepast en is de keuze van elk materiaal weloverwogen. LED-strips zijn voorzien met een maximaal gebruik van aanwezigheidsdetectie en ondersteunen door hun positie en richting de leesbaarheid en circulatie in het gebouw.