Back to top

Ardo verdeelt gezuiverd afvalwater

Het groenteverwerkend bedrijf Ardo uit Ardooie pakt uit met een uniek systeem om zijn gezuiverd afvalwater te hergebruiken. Daarvoor wordt een ondergronds netwerk aangelegd van 25 kilometer lang. De start van de bouw van het leidingnet is woensdag begonnen.

Ardo start het project in samenwerking met Inero, dat is een coöperatie van 47 landbouwers. Via maar liefst 25 kilometer aan leidingen zal gezuiverd afvalwater van het groenteverwerkend bedrijf verdeeld worden over 500 hectare landbouwgrond in de omgeving. Het netwerk zal 150 afnamepunten bevatten. Het gaat om een unieke samenwerking tussen landbouw en industrie.

Het gezuiverde afvalwater van Ardo zal vanaf augustus worden gestockeerd in een bufferbekken van 150.000 kubieke meter. Via het naburige pomphuis zal het in het netwerk worden gepompt.

De werken verlopen gefaseerd. Dit jaar nog wordt een leiding gerealiseerd van elf kilometer. In 2019 start de bouw van de andere veertien kilometer.

Ardo en Inero werken daarvoor samen met Flanders'FOOD, Howest, Inagro, Universiteit Gent, VITO en Vlakwa. Ardo bekostigt het bufferbekken, Inerdo het pomphuis en het netwerk. Er kwam ook financiële steun vanuit Europa en de provincie West-Vlaanderen. De totale kostprijs bedraagt 3,5 miljoen euro. Inero betaalt de lening terug via het innen voor het geleverde water. Het is de bedoeling om volledig operationeel te zijn tegen de zomer van 2019. (BELGA)