Back to top

A&U energiecentrale

In opdracht van Aspiravi en Unilin bouwt Alheembouw een nieuwe groene energiecentrale in de Breestraat in Wielsbeke. De energiecentrale zal zowel groene stroom, als groene warmte produceren. De brandstof van de nieuwe centrale is niet-recycleerbaar houtafval en houtstof dat in hoofdzaak lokaal wordt aangevoerd van Belgische leveranciers. Het gaat om een investering van 100 miljoen euro met tewerkstelling voor 25 mensen.

Project details

Bouwplaats: 
Wielsbeke
Bouwheer: 
A&U Energie nv
Project startdatum: 
juli 2018
Bouwperiode: 
in uitvoering

Project description

De groene energiecentrale A&U Energie zal vanaf 2020 zowel groene stroom, als groene warmte produceren. Alheembouw bouwt de energiecentrale op initiatief van Aspiravi en Unilin. Beide bedrijven realiseerden al een groene energiecentrale A&S Energie aan het kanaal Roeselare-Leie naast de Unilin site in Oostrozebeke, waar sinds 2010 groene stroom geproduceerd wordt voor 55.000 gezinnen. De nieuwe centrale A&U Energie wordt gebouwd in de Breestraat in Wielsbeke op een perceel grenzend aan de fabriek van Unilin.

A&U Energie zal zowel groene stroom (elektriciteit) als groene warmte (stoom) produceren. De groene stroom wordt hoofdzakelijk aan Unilin geleverd en het restant op het net geplaatst. De groene warmte zal door de nabij gelegen bedrijven Unilin en Agristo verbruikt worden. De eerste productie wordt begin 2020 verwacht.

De nieuwe centrale A&U Energie zal niet enkel hernieuwbare energie produceren, maar ook een afvalprobleem op duurzame wijze oplossen. De brandstof van de nieuwe centrale is namelijk niet-recycleerbaar houtafval en houtstof. Dit materiaal zal onder meer van containerparken in de regio en grote afbraakwerken gerecupereerd worden.

Industriebouw

Wenst u meer info over industriebouw?
Neem gerust contact op met ons of neem een kijkje op volgende pagina.