Back to top

BuBao De Veerboot & MFC Odisam, Deinze

Er staat een grote verhuis op til in het onderwijslandschap in Deinze. De buitengewone basisschool De Veerboot verhuist van Astene naar een nieuw gebouw op de Erasmus-site in het stadscentrum. In het nieuwe gebouw komt ook MFC Odisam, een internaat voor jongeren met autisme, een verstandelijke beperking of gedrags- en emotionele problemen. Op vrijdag 8 september werd de eerste symbolische steen gelegd.

BuBao De Veerboot biedt onderwijs aan jongeren type 2, type 3 en type 9. De scholen en het internaat groeiden en er werden containerklassen bijgezet. De huisvesting kwam steeds meer onder druk te staan en in 2019 kwam er groen licht voor een nieuwbouw in Deinze. Daar zal zowel De Veerboot als het multifunctioneel centrum (MFC) Odisam een nieuwe plaats krijgen.

In het eerste schooljaar (2007) waren er 21 kinderen en in enkele jaren tijd steeg dit aantal enorm. Dit schooljaar gingen 92 leerlingen aan boord van De Veerboot, maar binnenkort vaart die dus naar een andere locatie.

Project details

Bouwplaats: 
Deinze
Bouwheer: 
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Architect: 
B2Ai architects
Project startdatum: 
mei 2023
Bouwperiode: 
In uitvoering
Bruto oppervlakte: 
4.152 m2

Project description

Het nieuwe schoolgebouw wordt gerealiseerd op de campus van het Erasmusatheneum en de basisschool Erasmus aan de Volhardingslaan. Op het gelijkvloers komen de klaslokalen van De Veerboot. Er zal plaats zijn voor 81 leerlingen en iedere klas beschikt over een eigen speeltuintje. Er komt ook een polyvalente zaal waar er kan gesport worden. De toegang van de school zal zich situeren aan de stationsparking aan de Gaversesteenweg. Via een oprijlaan zal je zo de volledige campus kunnen bereiken en het is de bedoeling dat op termijn de ingang aan de Volhardingslaan gesloten wordt.

Op de eerste en tweede verdieping van het nieuwe gebouw komen de kamers van MFC Odisam, dat vroeger bekend was als het buitengewoon schoolinternaat ‘Internaat 24'. Odisam biedt opvang, begeleiding en verblijf aan schoolgaande jongeren met de diagnose autisme, verstandelijke beperking of gedrags- en emotionele problemen. Op 1 september van dit jaar maakte Odisam de overgang van het departement onderwijs naar welzijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kinderen dezelfde noodzakelijke ondersteuning krijgen als in een multifunctioneel centrum. Odisam heeft momenteel vestigingsplaatsen in Ronse, Tielt en Eine, maar door de verouderde gebouwen drong een nieuwbouw zich op. In het MFC in Deinze zal er plaats zijn voor 56 kinderen. Bij de opening zullen de vestigingen in Tielt en Eine sluiten.