Back to top

Dematra, Kruisem

Op zijn site in Kruisem bouwt de magazijn- en distributiespecialist Dematra een volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. Het bedrijf investeert zo’n 50 miljoen euro in het hoogbouwmagazijn en werft er 42 werknemers voor aan. Dematra is specialist in de opslag en distributie van food en non-foodproducten. Het bedrijf beschikt in België al over vier magazijnen met een totale capaciteit van 80.000 pallets. Met de bouw van het nieuwe palletmagazijn in Kruisem, dat hoofdzakelijk voor temperatuur gecontroleerde voeding zal worden gebruikt, wordt dat aantal in één klap verdubbeld.

Project details

Bouwplaats: 
Kruisem
Bouwheer: 
Blue Line Storage
Architect: 
a154 architecten
Project startdatum: 
januari 2022
Bouwperiode: 
In uitvoering
Dematra, Alheembouw, hoogbouwmagazijn, shuttlemagazijn, Kruisem

Project description

Het gebouw is een technisch én duurzaam hoogstandje. De hoogbouw van maar liefst 46 meter hoog neemt heel weinig grondoppervlakte in, een bewuste keuze om de impact op de omgeving beperkt te houden. De enorme hoogte en grote opslagdichtheid stelden Stow, de leverancier van de rekken en de shuttles, wel voor een uitdaging. Het ontwierp daarom een compact, uiterst stabiel en flexibel in-, uit- en opslagsysteem met shuttles. Die kunnen pallets met afmetingen tot 2,65 meter volledig volautomatisch en zonder elkaar te hinderen horizontaal en verticaal verplaatsen.

De bouw van het nieuwe hoogbouwmagazijn in Kruisem geeft de ambitie weer van de logistieke speler en weerspiegelt het geloof in de toekomst. Deze schaalvergroting laat toe om nog sneller en flexibeler in te spelen op de wensen van klanten. Die hebben steeds vaker nood aan betrouwbare lokale opslagcapaciteit om hun goederen just-in-time te leveren.

Het volautomatisch karakter van het magazijn biedt het voordeel dat Dematra op de huidige krappe arbeidsmarkt minder intensief op zoek moet naar technische profielen. Toch creëert de bouw nog altijd werkgelegenheid voor 42 voltijdse nieuwe medewerkers.

Bouwheer: Blue Line Storage
Architect: a154 architecten
Algemeen aannemer: Alheembouw
Studiebureau stabiliteit: Establis
Studiebureau technieken: Ingenium
Rekken en horizontaal transport: Stow
Verticaal transport: Ceratec

Fotogallerij Dematra shuttlemagazijn (24/01/2022)

Fotogallerij Dematra shuttlemagazijn (15/03/2022)

Fotogallerij Dematra shuttlemagazijn (01/06/2022)

Fotogallerij Dematra shuttlemagazijn (05/09/2022)