Back to top

ECS, Zeebrugge

De logistieke speler ECS European Containers - als marktleider op vlak van supply chain logistics en intermodale transportoplossingen actief in 35 landen - blijft verder uitbreiden in Zeebrugge. Het eerder gerealiseerde hoogbouwmagazijn (2015) van het voormalige 2XL heeft er een "grote broer" bijgekregen. Aan de overkant van de spoorbundel staat een volautomatisch (niet gekoeld) hoogbouwmagazijn van 40,6 meter hoog en 14.250m². Even hoog als zijn voorganger maar dubbel zo groot in oppervlakte. Goed voor 82.000 palletplaatsen verdeeld over 12 kraangangen. Daarnaast werd het aanpalende laagbouwmagazijn met laad- en losfaciliteiten en pickingzone met ruim 12.000m² uitgebreid, inclusief betonnen mezzanine van 3.000m² voor het behandelen van individuele paletten. Het laad en losspoor voor treinen werd verlegd én verlengd zodat het volume behandelde spoorvracht kan worden vervijfvoudigd.

Het project ECS Zeebrugge is niet enkel een omvangrijk maar ook complex gezien de nieuwe gebouwen moeten aansluiten op de bestaande bebouwing, de spoorinfrastructuur en de nutsleidingen. Ook de hoge windlasten, gezien de ligging aan zee, in combinatie met grote palletlasten en een superprecies kranensysteem vormden een uitdaging.

Bouwteampartners: Establis (stabiliteit), Industrium (technieken), STOW (rekkenstructuur), SSI SCHÄFER (automatisatie)

Project details

Bouwplaats: 
Zeebrugge
Bouwheer: 
ECS
Project startdatum: 
augustus 2021
Bouwperiode: 
augustus 2021 - december 2022

Project description

Fossielvrij
Uitzonderlijk voor dit soort industriële projecten is dat de bestaande gasaansluiting werd verwijderd en de site dus volledig gasloos zal opereren. Het kantoor zal volledig elektrisch – met een lucht/lucht warmtepomp – worden verwarmd en omwille van de doorgedreven isolatie van de bouwschil vooral ook gekoeld.

Het magazijn zelf wordt niet verwarmd of gekoeld. De wanden en het dak zijn heel goed geïsoleerd, en door de basistemperatuur van de binnengebrachte producten blijft de ruimte altijd vorstvrij. Omdat er geen enkele persoon in het hoogbouwmagazijn werkt, is er ook geen minimumtemperatuur in functie van voldoende werkcomfort vereist.

Snel ingrijpen bij brand
Nog opvallend in dit project is het feit dat in de lagere gebouwen 10.000 sprinklers zijn voorzien en in het hoogbouwmagazijn 20.000 sprinklers met hoog debiet en quick respons (ESFR) die aan het dak en aan 3 lagen opslagrekken zijn bevestigd. Indien er brand zou ontstaan, wordt die dus snel gedetecteerd en lokaal met veel water geblust zodat de brand snel wordt gedoofd.

Off grid bij stroompannes
Om de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen verzekeren, is er een comfortgenerator geplaatst. Indien zich op het openbaar elektriciteitsnet een panne zou voordoen, kan op die manier de volledige ECS-site aan de Lancelot Blondeellaan ‘off grid’ blijven verder werken.

Creating Sustainable & Reliable logistics
Dat is de filosofie achter het project. ECS wil zo veel mogelijk overschakelen van wegtransport naar spoortransport. Het is dan ook een van de twee logistieke spelers in de haven van Zeebrugge die magazijnen hebben die op het spoor aangesloten zijn.

Tegen 2025 wil ECS het aandeel van spoortransport naar 50 procent krijgen, en in 2030 naar meer dan 65 procent. Dat heeft een positief effect op de drukte van het wegennet en zorgt bovendien voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot.

Hoe maakt ECS die doelstelling waar? ECS focust zich op de ontwikkelingen van intermodale transportoplossingen, waaronder de ontwikkeling van nieuwe treincorridors.  Daarenboven komt er  tegen april 2023 een nieuwe high-bay (‘hoogbouw’) uitbreiding bij het laagbouwmagazijn in Zeebrugge.

ECS kiest voor optimaal gevulde containers en trailers die via de trein vervoerd worden over heel Europa. Jaarlijks halen ze zo 11.000 vrachtwagens van de weg, goed voor een extra CO2-reductie van 125.000 ton. Spoorwegvervoer is ook veel efficiënter. Leveringen via het spoor zijn stipter, en zo krijg je een beter zicht op de bezetting van de magazijnen. Magazijnen zijn ook performanter, want een goederentrein heeft het laadvermogen van 49 vrachtwagens.

Wist je dat ...
ECS eind november 2022 de "Baanbrekers-prijs" heeft ontvangen voor haar inzet rond duurzaam spoortransport? Die prijs wordt sinds 2019 jaarlijks uitgereikt door Multimodaal Vlaanderen, het multimodale adviescentrum van het innovatieplatform voor de Vlaamse logistieke sector VIL. European Containers kreeg de prijs voor haar plannen om het aandeel containers dat via spoorwegen vervoerd wordt verder te doen stijgen tegen 2030. Om dat mogelijk te maken, wordt in april 2023 een nieuw high-bay magazijn in gebruik genomen aan het hoofdkwartier in Zeebrugge.

Een groter aandeel van het spoortransport heeft niet alleen een positief effect op de drukte van het wegennet, het zorgt ook voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot. Om dat plan mogelijk te maken werkt ECS momenteel de nieuwe high-bay uitbreiding af bij het bestaande laagbouwmagazijn aan de Lanceloot Blondeellaan, vlakbij de hoofdvestiging in Zeebrugge. De high-bay uitbreiding zal in april 2023 operationeel zijn. Deze high-bay magazijnen zijn een mooi voorbeeld van het opschaalpotentieel van de huidige spoorverbonden magazijncapaciteit.

De voornaamste reden om de capaciteit van de met de spoorwegen verbonden magazijnen uit te breiden, is het verminderen van het aandeel wegtransport. Dat past binnen de CSR-filosofie van ECS: “Creating Sustainable & Reliable logistics”. Daarom wordt ingezet op zo veel mogelijk optimaal gevulde containers en trailers, die zo veel mogelijk via de trein vervoerd worden over heel Europa.