Back to top

Gemeenteschool Kuurne (Design & Build)

De school ambieert een nieuwbouw waarin de huidige scholen Pienter en Wijzer kunnen samensmelten op de hippodroomsite van Kuurne. Het wordt een duurzame, toekomstgerichte school met polyvalente sportzaal. Vanaf september 2024 kan elk kind, van kleuter tot tiener, zich hier opmaken voor zijn toekomst. De Gemeente Kuurne realiseert dit project met het bouwteam B2Ai architects, Alheembouw, Bureau De Fonseca en landschapsarchitect Stefaan Thiers.

Project details

Bouwplaats: 
Kuurne
Bouwheer: 
Gemeente Kuurne
Architect: 
B2Ai architects
Project startdatum: 
September 2022
Bouwperiode: 
In uitvoering
Gemeenteschool Kuurne - Alheembouw

Project description

De school ambieert een nieuwbouw waarin Pienter en Wijzer kunnen samensmelten op één plek. Ze streven naar een kleinschalige school, een warme plek waar een gezellige familiale sfeer heerst. De school wil zich engageren om zo veel mogelijk uitdagende en motiverende leersituaties te creëren binnen de leefwereld en de ontwikkelingsfase van de leerlingen. Dit ontwerp is een eerste mijlpaal in een boeiend traject dat leidt tot een nieuwe plek waarin elk kind, van kleuter tot tiener, zich kan opmaken voor zijn toekomst.

De scholen Pienter en Wijzer hebben momenteel elk apart hun vestiging in Kuurne. Ze zullen samensmelten op deze nieuwe plek, nabij de renbaan.

Het nieuwe schoolgebouw is zo ontworpen dat de uitdagingen met betrekking tot inplanting en circulatie beantwoord worden met een realistisch, realiseerbaar en kwalitatief hoogstaand ontwerp dat zowel voor school als omgeving de beste oplossing is. Er wordt maximale aandacht geschonken aan een verkeersveilige schoolomgeving, zichtbaarheid van de school en de integratie in het toekomstig landschapspark.

Het kruisvormig model is daarbij ingegeven als oplossing voor een efficiënte inplanting. Het gebouw zoekt de randen van de site niet op waardoor diverse buitenruimtes ontstaan die gelinkt kunnen worden aan de verschillende programma’s binnenin. De vorm maximaliseert zo de symbiose tussen exterieur en interieur en verzorgt daarbij in één beweging de aansluiting met het landschapspark. De impact op de omgeving wordt zo ook gebufferd wat resulteert in een positieve balans voor de buurt.

Het plan is opgebouwd vanuit een functionele logica gekoppeld aan een streven naar maximale beleving, zowel voor leerlingen en leerkrachten als bezoekers. De duidelijke zonering zorgt ervoor dat het schoolgebouw flexibel kan worden ingericht en dat het kan inspelen op de veranderende noden in de toekomst. Het plan is open, modulair en flexibel opdeelbaar. Er worden 3 zones geïntroduceerd: de thuisbasis, het landschap en het dorpsplein. Zo wordt een grote organisatie opgedeeld in kleinere zones op schaal van de leerlingen. Dit is belangrijk gezien de verschillende leeftijden van de kinderen en hun behoeften om zich veilig en zelfverzekerd te voelen binnen de school.

De architectuur wordt op een kwalitatieve en representatieve manier uitgevoerd. Omwille van de gewenste herkenbaarheid van het schoolgebouw is er bij de opbouw van het volume rekening gehouden met een strakke en leesbare vormentaal met een hedendaagse uitstraling. Het krachtige volume wordt gecombineerd met eenvoudige materialen die ‘echt’ aanvoelen. Herkenbaar en tijdloos dankzij het sober, duurzaam en onderhoudsvriendelijk materialenpalet van baksteen, aluminium, beton en metalen profielplaten. De hellende daken laten de school echt als een ‘huis’ aanvoelen. Een huis waar de leerlingen thuis zijn.

Een architectuur die zich op een respectvolle en elegante manier in het park zal integreren en de onderwijsvisie van een brede open school zal uitstralen.

Team
Opdrachtgever: GemeenteKuurne
Opdrachtnemer: Alheembouw & B2Ai architects
Architectuur: B2Ai architects
Aannemer: Alheembouw
Stabiliteit: B2Ai architects
Technieken: B2Ai architects
Akoestiek: Bureau De Fonseca
Omgevingsaanleg: Stefaan Thiers

Eerste spadesteek (26/09/2022)

Gemeenteschool Kuurne - Alheembouw

Fotogallerij oktober 2022

Fotogallerij november 2022

Symbolische eerste steen (10/01/2023)

Fotogallerij maart 2023