Back to top

VDL Bus & Coach, Roeselare

VDL Bus & Coach (1993) is de busdivisie van het Nederlandse VDL Groep en richt zich in de eerste plaats op de ontwikkeling, productie, verkoop en after sales service van openbaarvervoerbussen en touringcars.

In 2015 bracht VDL Bus & Coach de eerste elektrische bus op de markt. Eind oktober 2021 zijn de werken opgestart van een duurzame state-of-the-art productiesite van 8 hectare op het bedrijvenpark Krommebeek in Roeselare voor de productie van een nieuwe generatie elektrische bussen. Met het ambitieuze project bevestigt VDL Bus & Coach zijn koppositie in de overstap naar groene mobiliteit. De West-Vlaamse vestiging van de Nederlandse groep heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot dé place to be voor elektrisch vervoer.

Scroll naar onder voor de fotogallerijen van de vooruitgang van de werken

Project details

Bouwplaats: 
Roeselare
Bouwheer: 
VDL Vastgoed Belgium NV
Architect: 
DEMO architecten
Project startdatum: 
oktober 2021
Bouwperiode: 
In uitvoering
VDL - VDL Bus & Coach - Alheembouw - Roeselare

Project description

De nieuwe vestiging verrijst op bedrijvenpark Krommebeek, op een site van acht hectare waarvan zo’n 35.000 vierkante meter wordt bebouwd. “We plannen een productiehal van 20.000 vierkante meter met een assemblagelijn in L-vorm”, weet architect Levi Deryckere van Demo Architecten. “Het wordt een aangename werkplek dankzij veel daglicht en in de zomer moet een groene gevel een verkoelend effect geven. Aan de noordzijde van de productiehal verrijst een kantoorgebouw van drie bouwlagen met een centraal atrium. Ook bouwen we een afleverhal, zijnde een toonzaal voor de afgewerkte bussen, en een aftersales. Dit is een werkplaats voor herstellingen en de bijhorende kantoren.” 

“De nieuwe site wordt uitgerust met zonnepanelen die de basisbehoefte van het bedrijf dekken, maar er is ook al in een uitbreiding voorzien”, zegt Jonas Vandemoortele, projectingenieur bij BM Engineering, over het duurzame karakter van de site. “De kantoren zullen verwarmd en gekoeld worden via een warmtepomp en in de productiehal kiezen we voor vloerverwarming, zodat er veel minder warmte verloren gaat telkens als de poorten openen.”

Peter Wouters, managing director van VDL Bus Roeselare, noemt de investering van VDL Groep een sterk signaal. “Ik ben heel trots dat VDL blijft vertrouwen in het bouwen van bussen in België en Nederland, nochtans een heel arbeidsintensief gebeuren. Het is een extra stimulans om innovatief voorop te lopen en op een nog efficiëntere manier bussen te bouwen”, stelt hij.

BOUWTEAM
Bouwheer: VDL Vastgoed Belgium NV
Architect: DEMO+ architecten
Hoofdaannemer Alheembouw (ruwbouw wind- en waterdicht + omgevingswerken)
Studiebureau stabiliteit: BM Engineering
Studiebureau technieken: BM Engineering

Fotogallerij VDL Roeselare (07/12/2021)

Fotogallerij VDL Roeselare (21/12/2021)

Fotogallerij VDL Roeselare (15/02/2022)

Fotogallerij VDL Roeselare (18/03/2022)

Fotogallerij VDL Roeselare (02/05/2022)

Fotogallerij VDL Roeselare (20/06/2022)

Fotogallerij VDL Roeselare (29/08/2022)

Fotogallerij VDL Roeselare (16/12/2022)